DOVLECEI UMPLUŢI

Vă este foame? Nu aveţi chef de gătit? Aveţi un pic de carne tocată în frigider şi nişte dovlecei?
012
Dovlecei umpluţi reţetă proprie şi surpriză…
Ingrediente:
  • 1/2 kg carne tocată de vacă (nu mănânc porc)
  • o ceapă mare tăiată mărunt
  • o bucăţică de ghimbir tăiat mărunt - cam 2 cm dintr-o rădăcină (ghimbirul se poate ţine în congelator)
  • piper negru sau alb sau amestecat după gust
  • sare după gust
  • o legătură de mărar tăiată mărunt
  • o legătură de leurdă proaspătă (dacă aveţi)
  • 5 dovlecei potriviţi (nu mici) tăiaţi în două sau trei depinde de lungime, pe care-i curăţaţi şi păstraţi miezul deoparte (vă spun imediat unde folosiţi miezul)
  • o cană mică de orez prefiert sau alb, bob lung
  • 1/2 cană mică de ulei
  • boia de ardei iute sau dulce, după gust (mie îmi place mâncarea picantă)
  • jumătate de conservă roşii decojite în suc sau 2 linguri bulion amestecat cu 1/2 cană mare de apă
Preparare dovlecei:
Carnea tocată şi toate ingredientele în afară de miezul de la dovlecei, leurda şi o parte din orez le amestec într-o cratiţă încăpătoare, le omogenizez, pun uleiul jumătate din cantitate şi adaug o cană potrivită de apă (nu acopăr compoziţia cu apă, doar cât să se poată perpeli, nu să se prăjească, iar orezul să se umfle puţin). Pun cratiţa pe foc până când carnea se perpeleşte puţin mai mult, astfel încât să pătrundă toate condimentele în ea. Iau cratiţa de ăpe foc când a scăzut puţin apa (adică a fost înghiţită de compoziţie aproape total, în aşa fel încât să nu mai existe sos). Umplu dovleceii curăţaţi pe care-i aşez fie într-o altă cratiţă de pus pe foc, fie într-o formă pe care o pot băga la cuptor. După ce am umplut dovleceii torn compoziţia de bulion sau roşiile decojite în suc în cratiţă sau în formă şi dacă vreau să le fac pe flacără acopăr totul cu apă şi las la fiert până scade apa la jumătate (mai adaug apă dacă dovleceii nu sunt fierţi complet şi las să scadă la fel la jumătate), sau pun forma la cuptor (după ce am pus la fel roşiile decojite sau amestecul de bulion) şi mai adaug la fel apă după aproximativ 30 minute, dacă dovleceii nu sunt pătrunşi. Când totul este gata, se pot mânca dovleceii cu smântână, iaurt sau simplu.
dovleceidovlecei
dovlecei
Surpriza…
Din miezul de la dovlecei, din leurdă şi din orez fac un alt fel de mâncare, la fel ca mai sus, dar fără carne, tot pe foc sau doar în cuptor. Ung forma sau cratiţa cu ulei. Toc leurda şi o pun pe fundul oalei sau formei.Pun orezul amestecat cu miezul de la dovlecei. Pun condimentele de mai sus ca la umplutura de carne. Pun 3 cantităţi de apă la cantitatea de orez în cratiţă sau formă şi fie fac pe foc fie bag în cuptor toată compoziţia. Va ieşi un fel de pilaf (dar nu este pilaf deloc) cu un gust deosebit şi extrem de bun. Se poate mânca şi rece pentru că nu conţine carne.
leurda dovlecei orez leurda orez dovlecei
leurda orez dovlecei
Totul durează cam 30 minute de pregătit. Pe foc las cratiţa cam 1 oră să se pătrundă bine la foc mic după ce începe să fiarbă. La cuptor las cam 30 minute (controlez ambele metode şi mai adaug apă dacă este cazul şi las să şi scadă). Fotografiile sunt făcute înainte de coacere la cuptor.
001
POFTĂ BUNĂ!

No comments:

Post a Comment

Search This Blog