Cum folosim bețișoarele? Multora le place mâncarea chinezească și mai mult, descoperă pe zi ce trece bucătăria asiatică în general. Folosirea bețișoarelor ar putea părea unora frivolă, dar vă asigur că odată ce veți învăța să le mânuiți pentru a vă hrăni precum asiaticii, veți descoperi ușurința cu care puteți mânca cu înghițituri mici, lucru benefic pentru stomac. Pe lângă asta, veți descoperi că veți mânca o cantitate mult mai mică de mâncare ca de obicei cu furculița și cuțitul, o mâncare diversificată, asiatică, bazată pe toate felurile de produse (animale, vegetale, fructe, legume, fainoase în special orez).
Personal, am încetat de mult timp să mai mănânc mâncare europeană ca bază și am trecut pe toate palierele pe bucătăria asiatică în general (chineză, sud-coreană, indiană, vietnameză). Uneori bucătăria arăbească este a doua opțiune culinară atunci când vreau ceva mult mai sofisticat și mai greu.
Nu sunt vegan convins, dar nici carnivoră. După o viață în care mâncam o dată pe săptămână carne, după Revoluție, sau o dată pe lună în dictatura trecută, poate că mi-a fost mai ușor să accept o alimentație bazată pe vegetale și fructe în 90% din cazuri.
Bețișoarele pot fi cumpărate de la orice magazin care are lucruri chinezești. Eu personal mi-am luat din Japonia unele din inox pe care le țin în geantă și mai multe seturi din bambus (din care am făcut cadou și prietenilor) și ori de câte ori mănânc afară, le folosesc cu succes.
Mai există și bețișoare pentru copii, cu un ajutător la capătul de sus, cele pe care le vedeți mai jos în poză. Am constatat că mare parte din europeni le folosesc cu succes în restaurantele asiatice. Dacă nu aveți nevoie de capătul opritor de sus, il puteți detașa. Eu am găsit astfel de bețișoare în Piața Unirii la Chopstix chiar în fața intrării la metrou. Costa 7-8 lei, au mai multe modele.
Și pentru că mă preocupă croșetatul, bineînțeles că am făcut și husa necesară în care să le țin. Ca tehnică de croșetat, începeți de jos (pentru specialiști, ca la un cordon rotund) iar când ajungeți spre partea cu opritorul, măriți ochiurile astfel încât să încapă totul în husă. Puteți finaliza cu șnur sau elastic, depinde de ce anume doriți. De obicei am făcut astfel de huse din fir acrilic, pentru că alunecă mai ușor bețișoarele atunci când le stochez. Nu se scămoșează firul și se găsesc tot felul de fire subțiri de diferite culori, inclusiv degrade.
Succes pentru doritoare.
No comments:
Post a Comment