Multă lume nu cunoaşte faptul că pe piaţa românească există câteva produse care sunt benefice pentru sănătatea lor. Sunt relativ scumpe pentru orice buzunar, dar cine îşi permite, le poate achiziţiona şi consuma. Câte nu cunosc oamenii privind alimentaţia…
Să începem cu:
GOJI
Goji, goji berry or wolfberry is the fruit of Lycium barbarum (Chinese: 寧夏枸杞 pinyin:Níngxià gǒuqǐ) and Lycium chinense (Chinese: 枸杞 pinyin: gǒuqǐ), two very closely related species of boxthorn in the family Solanaceae (which also includes the potato, tomato, eggplant, deadly nightshade, chili pepper, and tobacco). The two species are native to southeastern Europe and Asia. (sursa: Wikipaedia)
Fructul face parte din familia Solanaceae (care include cartoful, roşia, vânăta, ardeiul iute şi tutunul). Are valoare nutritivă mare şi este antioxidant. Se găseşte în stare uscată la noi. Puneţi în apă un pumn de goji, lăsaţi 15 minute şi apoi mâncaţi fructul rehidratat. Fructul este folosit în medicina naturistă din China şi din alte ţări. Puteţi fologi goji la orez, în prăjituri, la supe tonice, în ceaiuri (ex. pu-erh) dând un gust aparte acestor preparate. Fructul conţine un nivel ridicat de vitamina C.
QUINOA
Quinoa (/ˈkiːnwɑː/ or /kɨˈnoʊ.ə/, Spanish: quinua, from Quechua: kinwa), a species of goosefoot (Chenopodium), is a grain-like crop grown primarily for its edible seeds. It is apseudocereal rather than a true cereal, or grain, as it is not a member of the true grass family. As a chenopod, quinoa is closely related to species such as beetroots, spinach and tumbleweeds.
Bobiţe mici, închise la culoare, cât vârful de ac cu gămălie, seminţe ca cele ale spanacului, quinoa creşte în Ecuador, Bolivia şi Columbia. Anul 2013 este declarat Anul Internaţional Quinoa. Quinoa este o proteină complexă. Se poate folosi câte o linguriţă sau două în toate mâncărurile cu sos, în supe, la sosurile de fripturi. Conţine fibre, potasiu, magneziu şi fier.