EXOPLANET HIP 13044b

HIP13044b

An exoplanet orbiting a star that entered our galaxy, the Milky Way, from another galaxy has been detected by a European team of astronomers using the MPG/ESO 2.2-metre telescope at ESO’s La Silla Observatory in Chile. The Jupiter-like planet is particularly unusual, as it is orbiting a star nearing the end of its life and could be about to be engulfed by it, giving clues about the fate of our own planetary system in the distant future.

O exoplanetă care orbitează o stea care a intrat în galaxia noastră, Calea Lactee, dintr-o altă galaxie, a fost detectată de echipa europeană de astronomi, care au folosit telescopul MPG/ESO de 2,2 m de la observatorul din La Silla din Chile. Planeta asemănătoare lui Jupiter este deosebită, deoarece orbitează o stea la finalul vieţii ei şi ar putea fi înghiţită de aceasta, dând astfel indicaţii despre soarte propriei noastre planete din sistemul nostru planetar într-un viitor îndepărtat.

2 comments:

  1. Aia din poza de mai sus e chiar silueta planetei trecând prin faţa stelei sau e imaginaţia unui artist? Ştiam că ăştia pot să măsoare timpul în care o planetă se roteşte în jurul unei stele prin măsurarea cantităţii de lumină care vine de la stea, dar oare au chiar aşa telescoape să vadă petele de pe alte stele şi silueta planetelor care trec prin faţa lor?

    ReplyDelete
  2. @George - Este imaginea reala captata de sistemele NASA.

    ReplyDelete

Search This Blog